1/Despre Școala de Agile HR💪 și alte idei pentru o vară cu inspirație
O școală altfel, unde mai mult facem decât spunem. Și ne mai și distrăm.
Am ajuns să citesc despre Agile, în căutarea unui alt fel de a face lucrurile. Aveam nevoie de principii care să mă lase să îmi păstrez creativitatea, să pot reașeza oricând piesele din puzzle, dar să mă ajute să finalizez ceea ce mi-am propus. Stop Starting, Start Finishing (ani de zile am avut ca provocare personală lupta cu prea multele idei și proiecte în care m-am aruncat, din pasiune sau curiozitate).
Am ajuns să practic Agile atunci când am înțeles că îi pot ajuta pe colegi sau prietenii din comunitate să aibă, alături de ei, o echipă motivată, care înțelege de ce face ceva, unde oamenii vin cu plăcere.
Am ajuns la Agile HR după ce am văzut că, indiferent de bunele intenții, programele de transformare agile, cursurile la care sunt trimiși managerii, board-urile cu post-it-uri colorate afișate prin birouri, etc, o organizație se poate comporta doar atât de agil pe cât sunt procesele sale de HR. Degeaba vorbim de colaborare, autonomie sau echipe auto-organizate, dacă avem un proces anevoios al managementului performanței sau dacă fișa de post a rămas neschimbată de 5 ani.
Dar nu tot ceea ce zboară se mănâncă, mai ales atunci când vorbim despre practici agile pe care vrei să le imporți în cultura locală. Am simțit că îmi lipsește o comunitate, un loc în care să pot fi eu, să pun întrebări, să experimentez idei și să mă conectez cu practicieni.
Astfel că am construit programul Școlii de Agile HR ca pe un experiment de învățare, care durează minim 4 luni, în care un profesionist experimentat în ale HR-ului să poată trece prin toate cele 5 etape ale transformării către o mentalitate agile:
Etapa 1 - Tu decizi că trebuie să schimbi ceva. Nu știi ce și poate nici de ce. Cei care se înscriu în programele noastre o fac pentru că își doresc un nou rol, o certificare internațională sau vor să exploreze o lume diferită, cea a agilității aplicate în procese de business sau HR.
Etapa 2 - Descoperi. Practici Agile pe care le adopți lucrând in sprint-uri (10 sprint-uri săptămânale), cu sprint review, retrospectivă și daily stand-up, ca într-un proiect real. Platforme moderne de colaborare. Jargon Agile pe care l-ai auzit poate la colegii din IT. Planning Poker. Backlog.
Etapa 3 - Cercetezi și înveți despre procesele tradiționale de HR reinventate în manieră agile. Parcurgi în fiecare săptămână, în ritmul tău, materiale de învățare. Ai un spațiu sigur în care să pui întrebări și să experimentezi Agile HR alături de colegi din industrii diferite.
Etapa 4 - Te apucă teama și îndoiala că fie nu vei putea aplica vreodată Agile HR în organizația ta, fie procesul prin care vei fi nevoit să treci e mult prea complex. Aici intervin eu, pentru că lucrăm împreună, în sesiuni 1-2-1, la proiectul tău pentru certificarea ca profesionist Agility in HR. Și descoperim, garantat, în orice organizație, oricât ar fi ea de tradițională și birocratică, sau lipsită de resurse, sau..., posibilități multiple de agilizare a practicilor și principiilor de lucru cu oamenii.
Etapa 5 - Ai crescut și te-ai transformat. Fără să-ți dai seama, ai început deja să gândești agile, pui altfel de întrebări în întâlnirile cu colegii, vezi ce ar putea fi făcut diferit în organizația ta de HR. Ai obținut certificarea internațională Agility in HR (ICP-AHR) de la ICAgile, dar nici măcar nu mai contează, pentru că ești diferit față de cel care a intrat în program.
Cristina
P.S. Am deschis înscrierile în Programul de toamnă al Școlii de Agile HR. Pentru prima dată, organizez 2 grupe în paralel, una în fiecare joi după ora 17.30, cealaltă în fiecare vineri de la ora 9, începând cu 15 Septembrie. Vrei să vorbim despre cum te ajută Agile HR? Ai mai jos un buton unde putem programa o întâlnire de 30 minute.
Programează aici o discuție de 30 minute despre Agile HR
Acest newsletter e construit cu pasiune pentru agilitate de către echipa Atelierului de Idei.
Inspirație pentru proiectele tale Agile în HR
Agile HR Manifesto
Începe de aici dacă nu știi care-i treaba cu Agile HR. În 2018, câțiva pasionați și experți în lucrul cu oamenii au conceput o declarație-manifest despre cum ar trebui să fie HR-ul, versus cum este. Printre ei, Amy Edmondson, Josh Bersin, David Rock. Există și o versiune în limba română.
Recrutare Agile
Primul proces în care poți testa practici și principii Agile este cel de recrutare. Un articol mai vechi pe LinkedIn sumarizează bine cum arată un proces Agile de recrutare. Nu inventează nimeni roata, dar mută atenția pe 3 principii: transparență, flexibilitate și inspecție periodică.
Recrutarea pentru echipele Agile - un coșmar?
Un proces standard de recrutare, unde căutăm candidați care să colaboreze pe bune, nu doar să dea bine la interviu, poate fi un coșmar. Interviul realizat de Business Agility Institute prezintă o abordare diferită a procesului.
Decodor de bias de gen
Sună dubios, dar dacă scrii des anunțuri de recrutare pe LinkedIn sau alte platforme și te întrebi de ce atragi același tip de candidați, deși intenția e diferită, e posibil să fi introdus, involuntar, în procesul de recrutare, un bias de gen. Verifică acest instrument gratuit.
Noutăți de la prieteni.
AIMS International Romania pregătește o nouă ediție a IT Salary Map. Noi credem în principiul transparenței aplicat în HR, inclusiv în zona de salarii și beneficii, astfel că vă încurajăm să explorați participarea la acest proiect. Detalii aici.