2/Despre un parcurs agil💪 de carieră și alte idei pentru o vară cu inspirație
Poți fi Agile pe propria piele? Din povestea cizmarului care nu are niciodată cizmele puse la punct, le-am experimentat pe toate...
La primul meu job, făceam des gafe legate de vârsta colegilor. De înțeles pentru o puștoaică în anul 3, angajată în cea mai tare bancă din acele vremuri. Treaba asta cu vârsta și cele asociate ei m-a urmărit mulți ani: întâi din perspectiva de a pune eu etichete, apoi în situația de a fi prea tânără / prea blondă / prea căsătorită / prea dedicată jobului / prea nehotărâtă.
Am intrat, de câțiva ani, într-o zonă gri, a unei vârste ca dezavantaj atunci când ești în căutarea unui nou rol. Prima dată când am auzit de proiecte tip Angajez 45+ sau de reclame la medicamente minune recomandate celor peste 40 ani am fost șocată / amuzată. Cum e posibil să fiu în target pentru așa ceva?
Apoi am dat peste un concept care mi-a arătat o abordare diferită: pot rămâne relevantă în piața muncii, indiferent de ce scrie în buletin, dacă iau în brațe perspectiva agilă asupra carierei.
E ok să îți dezvolți un parcurs de carieră care îți aduce noi competențe pe baza unor roluri pe care le-ai testat iterativ sau în urma unor mini-proiecte. E ok să abandonezi ideea unei cariere care se uită doar în sus, pe aceeași verticală a experienței profesionale. O carieră agilă poate fi descrisă ca o succesiune de cicluri de dezvoltare profesională, care te mută și în sus, jos sau lateral, dar te așează mereu în poziția optimă pentru a valorifica oportunități.
Principiile Manifestului Agile sunt aplicabile direct modului în care definești rolurile. Multe analize spun acum că este nevoie de angajați care:
pot lucra într-un ritm susținut într-un mediu digital
au competențe cognitive pentru inovare și adaptare
au competențe sociale și emoționale pentru a colabora, a se exprima și a (se) gestiona
sunt adaptabili și rezilienți la crizele actuale sau ce vor urma
O definiție excelentă a Agile People. Agilitatea te ajută să rezolvi probleme complexe, iar problemele complexe sunt cele ce definesc, în prezent, organizațiile.
Un design de carieră agile în 5 pași:
Pasul 1 - Îți dezvolți activ competențele tip T. Conceptul de T-shaped person a fost creat în anii 90 de către Tim Brown de la IDEO. Linia verticală din T se referă la profunzimea competențelor și experienței dintr-un domeniu anume. Iar bara orizontală la capacitatea de a colabora inter-disciplinar și de a lucra la un nivel acceptabil în domenii care sunt în afara zonei primare de expertiză.
Pasul 2 - Îți faci un backlog al carierei . Față de un plan tradițional de dezvoltare a carierei (știi clar ce calificări, training-uri urmează pentru un anume rol), un backlog te ajută să vizualizezi dezvoltarea ta profesională ca pe o serie de mici îmbunătățiri, mult mai ușor de realizat. Poți să prioritizezi obiective de învățare și chiar să vizualizezi procesul folosind un Kanban.
Pasul 3 - Înveți prin experimentare (fie că e vorba de proiecte de voluntariat sau roluri part-time) și îți bagi degetele în domenii paralele sau complementare rolului actual. Le poți vizualiza chiar ca pe niște mici experimente, menite să îți valideze asumpții de tipul mi-ar plăcea să / aș fi bun la, și le derulezi într-un context în care e safe to fail.
Pasul 4 - Agile înseamnă să creezi valoare continuu și să poți vorbi despre asta. Exersează, spune o poveste despre ceea ce știi să faci. Gândește ca un Product Owner (tu fiind produsul). Cum măsori impactul pe care l-ai creat? Ce metrici de progres ai?
Pasul 5 - Fii onest în bucla ta de feedback. Procesul de feedback reprezintă sistemul circulator într-o organizație agilă. Așa reușești să înveți din trecut și să fii tot mai bun. Nu-i ușor să ceri feedback, dar fă-o. Vezi ce îți spun prietenii, colegii, colaboratorii și înțelege unde mai trebuie lucrat, la capitolul abilități, claritate sau competențe.
Cristina
P.S. Pentru profesioniștii HR care vor să își dezvolte profilul T, am deschis înscrierile în Programul de toamnă al Școlii de Agile HR. Pentru prima dată, organizez 2 grupe în paralel, una în fiecare joi după ora 17.30, cealaltă în fiecare vineri de la ora 9, începând cu 15 Septembrie. Vrei să vorbim despre cum te ajută Agile HR? Ai mai jos un buton unde putem programa o întâlnire de 30 minute.
Acest newsletter e construit cu pasiune pentru agilitate de către echipa Atelierului de Idei.
Inspirație pentru proiectele tale Agile în HR
Care-i treaba cu T-shaped?
Un articol explicativ despre de ce echipele agile sunt formate, mai ales, din oameni cu profil T. Ceea ce mă face să mă gândesc la cum ar putea vinde un recrutor un astfel de profil, în intern, sau la cum ar trebui gândit mesajul de recrutare pentru acest tip de candidat. Încă sunt organizații unde acest profil e considerat dezavantaj.
Agile People Coach: următorul rol pentru HR
Ca să poți susține, pe bune, mentalitatea agile într-o organizație, trebuie să fii în stare să jonglezi cu multe pălării. Articolul Piei Maria, pe LinkedIn, povestește despre rolurile succesive ale unui profesionist HR care își asumă responsabilitatea de Agile Coach.
Agile și domeniul D&I
Din păcate, nici domeniul tehnologiei nu e ferit de bias-uri sau discriminare. O cercetare realizată de Business Agility Institute vine cu multe recomandări legate de eliminarea bias-urilor din procesul de recrutare, de gestionarea incluzivă a ceremoniilor agile sau chiar de faptul că agile se manifestă dominant într-un domeniu încă majoritar masculin, cel al tehnologiei.
Business Model: YOU
Cum îți poți formula mai bine propunerea de valoare, decât folosind analogia unui model de afacere? Am citit și cartea (scrisă de doi cercetători ai modelelor de afacere, Prof. Osterwalder și Prof. Pigneur, alături de un american vizionar) și am parcurs și programul de certificare ca Practician Business Model You®. Testată pe pielea proprie, metoda e eficientă ca să-ți redefinești rolul.
Noutăți de la prieteni
Business Agility Institute și Agility.Health derulează, anual, o analiză a agilității de business (business agility) în organizații din toată lumea. România nu e prea grozav reprezentată în studiile anterioare, astfel că vă încurajăm să explorați participarea la acest proiect. Detalii aici.