3/Despre Workplace Innovation și cu ce se mai ocupă Comisia Europeană
Cum poți inova și partea nevăzută a lucrurilor
Când am început să citesc despre inovare, eram încă în paradigma aceea eronată a imaginii profesorului trăsnit, care cercetează el singurel în laborator, și, hopa!, descoperă formula pentru a salva lumea.
Între timp m-am lămurit ce e cu inovarea - You can invent alone, but you cannot innovate alone - și că e totul legat de modul în care colaborăm eficient, aducem la aceeași masă perspective cât mai diferite și punem întrebările corecte. Dar tot am rămas cu o neîmplinire: dacă sunt atât de multe organizații care inovează (produse, servicii, modele de afaceri), de ce sunt atât de puțini care se uită la inovarea practicilor de lucru? E dilema tip Ou vs Găină: ne plângem că echipele nu sunt inovative, că angajații nu vor să își asume responsabilități, în timp ce practicile de lucru tip command & control și raport de activitate zilnică zac aproape nemodificate de pe vremea lui Mr Taylor, prieten cu Mr Ford, inventatorul celebrului Ford Model T și a lucrului la bandă, unde omul era fix o resursă, nimic mai mult. De unde vine denumirea de resurse umane.
Long story short, am crezut că am descoperit America atunci când am început să lucrăm cu programe de inovare a practicilor de lucru în echipe. Una e să inovezi creând produse sau servicii noi, dar să inovezi experiența angajaților e WOW. Surpriza a venit când am făcut o cercetare științifică a conceptului, descoperind că workplace innovation, cvasi-necunoscut în România, e din 2012 în focusul Comisiei Europene, ca prioritate pentru atingerea obiectivelor de tranziție către societatea digitală.
Workplace innovation sau inovarea practicilor de lucru, a managementului resursei umane, a experienței angajaților, a proceselor de decizie sau includere, se referă la a construi contextul unui proces participativ în echipe, care duce la creșterea autonomiei, responsabilității și învățării continue. E considerat o componentă esențială - Al Cincilea Element - pentru tranziția către Industria 5.0, acolo unde omul e pus în centrul procesului, chiar dacă vorbim despre înlocuirea unor activități cu roboți sau procese automatizate.
Mai tare este că ne-am pus serios pe treabă cu inovarea practicilor de lucru în România, ca să aflăm astăzi că proiectul la care a lucrat în 2021 Atelierul de Idei, alături de o companie antreprenorială dintr-o ramură industrială provocatoare, cea a textilelor, a fost prezentat ca unul dintre cele 10 exemple de succes de workplace innovation din Europa.
Care-i legătura cu Agile aici? Nu am făcut altceva decât să aplicăm principii și practici de Agilitate în HR, ca să îi ajutăm pe oamenii aceștia minunați, dar mult prea încărcați de activitățile operaționale, să:
își schimbe modul de lucru și de abordare a problemelor, pe bază de prioritizare
își redefinească rolurile de la clasicele fișe de post la unele dinamice, bazate pe nevoile viitoare ale echipei și pe ceea ce își dorește angajatul ca parcurs de carieră
își consolideze siguranța psihologică în echipă.
De la a nu ști aproape nimic despre agilitate, cu practici tradiționale de organizare, această echipă s-a reinventat și a reușit să devină autonomă. Curios să afli mai multe și să vezi și celelalte 9 exemple de bune practici inovatoare în lucrul cu oamenii? Raportul e aici, super-concis și clar, ceea ce e o minune pentru un document al Comisiei Europene.
Cristina
P.S. Am deschis înscrierile în Programul de toamnă al Școlii de Agile HR, unde facem fix practici de #workplaceinnovation. Pentru prima dată, organizez 2 grupe în paralel, una în fiecare joi după ora 17.30, cealaltă în fiecare vineri de la ora 9, începând cu 15 Septembrie. Vrei să vorbim despre cum te ajută Agile HR? Ai mai jos un buton unde putem programa o întâlnire de 30 minute.
Acest newsletter e construit cu pasiune pentru agilitate de către echipa Atelierului de Idei.
Inspirație pentru proiectele tale Agile în HR
Siguranța psihologică și Emotional Inclusion (chiar nu știu cum să traduc!)
Expertul numărul 1 în domeniu e dna Amy Edmondson, profesor de Leadership și Management la Harvard Business School. Vă încurajez să o urmăriți pe LinkedIn, e o sursă excelentă de inspirație. A vorbit recent într-un podcast despre legătura dintre siguranța psihologică și emotional inclusion - inclusiv despre nevoia de a avea în organizații un terapeut pregătit să susțină discuții serioase pe subiectul sănătății mentale a angajaților.
Ceremonii, ritualuri sau alte treburi Agile
Sunt un mare fan (cum spune fiică-mea) a structurii și ritualurilor, inclusiv Agile. Un articol recent al HBR sumarizează bine importanța ceremoniilor și ritualurilor pentru consolidarea siguranței psihologice în echipe. Nu m-a convins însă cu importanța deconectării ritualurilor de misiunea declarată a companiei. Dacă ne uităm la daily standups, efectul imediat este să livreze rezultate, dar, de fapt, securizează legături și încredere între oameni.
Personal User Manuals sau Manual of Me
Preferatul meu: cum ar fi dacă am avea cu toți manuale de utilizare sau măcar etichete, ca obiectele de îmbrăcăminte, ca să știe ceilalți cum să ne trateze? N-o pune pe Cristina la mașina de spălat cu micro-management, că ai pierdut-o total… Vorbesc de ceva timp de concept, și m-am bucurat când l-am regăsit aici, cu tot cu instrucțiuni de lucru.
Dimensiunea culturală a (lipsei de) siguranță psihologică
Tot via Amy Edmondson, am aflat de cazul producătorului japonez de tractoare Hino, parte din grupul Toyota, care a falsificat date privind emisiile de noxe de peste 10 ani. Concluzia raportului de investigație a fost că lipsa de siguranță psihologică și teama de a rata obiectivele i-au făcut pe ingineri să falsifice rezultatele testelor. Comisia a pus acest fapt pe seama mediului de lucru, în care inginerii japonezi nu își pot contrazice superiorii. Rings a bell?
Programe noi în Atelierul de Idei
Toamna e plină, de la cel de certificare Agile HR (unde se închid acuși înscrierile), la doua programe in-person (Iași și București) tip Agile HR Bootcamp, și un program nou, online, de certificare pentru lideri pe subiectul Agile People Development.
Dacă știi un coleg căruia îi e de ajutor Agile HR, sau e în pană de idei,invită-l să se înscrie la newsletter aici.